Асансьорни фирми са вдигнали месечната си такса  за техническа поддръжка

...
Асансьорни фирми са вдигнали месечната си такса  за техническа поддръжка
Коментари Харесай

Вдигат таксата за поддръжка на асансьора

Асансьорни компании са вдигнали месечната си такса  за техническа поддръжка на устройствата в жилищните здания. Това оповестиха домоуправители от Варна и други селища в страната. От началото на април във входовете на блокове са разлепени известия, които уведомяват жителите за повишаването на услугата, обясниха те и шефове на асансьорни компании пред локални медии. Проверка на „ Телеграф “ при домоуправителите на няколко здания в София сподели, че последното нарастване на абонаментното обслужване за тях е било през предходната година и още не им е обявено за новото повишаване. 

Увеличението на месечната такса е с към 10%, само че има и здания, при които то е по-голямо според от етажността. Дължи се на насъбраната инфлация, повишаването на материалите и по-големите разноски за заплати и поддържане на професионалното равнище на предлаганата услуга. Влияние оказало и нарастването на цената за таксите, които се събират всяка година за годишния механически обзор, лицензите и другите услуги на Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН).

От 1 март 2024 година е в действие нова Тарифа за таксите, които се събират в системата на организацията, дадоха отговор на въпрос на „ Телеграф “ от институцията. Повишили са се държавните такси за годишната инспекция на лицата, вписани в регистъра на ДАМТН за действия по поддържане, поправяне и преустройване на уреди с нараснала заплаха, към които се отнасят и асансьорите, и за годишна инспекция на лицата, които имат лицензия за реализиране на механически контрол на оборудванията. От ДАМТН подсетиха, че последното изменение на тези такси е било в 2012 година, а разноските на администрацията по даване на услуга от този момент са нарастнали.

Но организацията няма пълномощия да дефинира и се намесва в клаузите и цените по договорите на поддържащите жилищните асансьори компании с  етажната благосъстоятелност.

Както „ Телеграф “ писа, от началото на тази година е в действие условието за съществуване на защитен щит под кабината на асансьори в жилищни здания. Липсата на такава бариера е била причина за нещастни случаи и пострадвания на хора, пробвали се при ненадейно прекъсване да изоставен сами кабината и пропаднали в шахтата под нея.

В интервала от 15 януари до 2 февруари 2024 година инспектори на Главна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “ към ДАМТН са ревизирали общо 1953 броя асансьори в жилищни здания на територията на цялата страна дали са изпълнили наложителното условие за съществуване на щит и на другите наложителни ограничения за възстановяване на безвредната употреба.

Констатирано е, че три асансьора са в употреба без инсталиран защитен щит под кабината. 13 асансьора са били спрени от  поддържащата ги компания поради неналичието на защитен щит, оповестиха от организацията.  Проверките на сигурността на асансьорите  не престават по време на годишния им механически обзор, на който подлежат всички устройства. Инспекции се вършат също по искане на притежателите и поради сигнали за нередности.

Нашата услуга, на хората от асансьорния отрасъл, е най-мизерно заплатена от всички услуги. Погледнете какъв брой заплаща едно семейство за телевизия, интернет, телефон – 80-100 лв., разяснява Валентин Маринков, началник на браншовата асоциация.

А таксата за асансьор е към 10-12 лв. на месец на етаж. При три жилището на етаж – едно домакинство заплаща по 3-4 лв. за услугата по поддръжка на месец. Това са никакви цени.

Затова има отлив от специалността. Цели райони в страната асансьорите остават без поддръжка – Хасково, Благоевград, в Централна и в Северозападна България огромна част от жилищните асансьори са без поддръжка. Според мен обикновено е да се заплаща по 10-15 лв. на семейство. Тогава ще има задоволително пари, с цел да наемаме техници, които да се грижат за асансьорите. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР